Så här fungerar Asian-Handicap

Vid första anblicken kan Asian Handicap verka förvirrande. Asian handicap -0,75 och -0,5 vad är skillnaden?  Läs den här enkla guiden så vet du tillräckligt för att säkert placera dina spel utan någon annan risk än att satsa på fel häst.

Hur fungerar Asian Handicap?

Asian Handicap är en form av betting på fotboll där lag ges olika handikapp beroende på deras form, så att ett starkare lag måste vinna med fler mål för att en insats på dem ska vinna. Systemet härstammar från Indonesien och har blivit populärt under det tidiga 21:a århundradet. Det är en form av spread betting. Handikappen varierar oftast från en fjärdedel av ett mål till flera mål, i halv- eller kvartsmålsökningar.

Det viktigaste är att Asian Handicap-betting minskar antalet möjliga utfall från tre (i traditionell 1X2-wagering) till två genom att eliminera utfallen ”oavgjort”. Detta förenklar till två bettingalternativ som var och en har nära 50% chans att lyckas.

Asian Handicap är både bra och dåligt för bookmakers. Å ena sidan hjälper det bookmakers att minimera risken genom att underlätta handel med jämvikt eller balansera mängden wagering på varje sida av matchen. Detta möjliggör för bookmakers att ta större positioner på större matcher. Å andra sidan är Asian Handicap-marknaderna oftast lågmarginserbjudanden som inte bidrar lika mycket till grosswin som andra bettingalternativ med högre vigorish, såsom 1X2.

Enligt BetAsia, ett publikation ägt av journalisten Joe Saumarez Smith, kom termen ”Asian handicap” på tal av journalisten Joe Saumarez Smith i november 1998, efter att han blivit tillfrågad av en indonesisk bookmaker, Joe Phan, om att ge en översättning av bettingmetoden som bookmakers i Asien kallade ”hang cheng betting”

Asian Handicap är en typ av sportsbetting som innebär att en bookmaker ger ett lag eller en spelare en fördel i form av ett handicap. Målet med detta är att göra matchen mer jämn och ge möjlighet till mer spänning och utfall när du satsar pengar på matchen.

Det finns flera olika typer av Asian Handicap-spel, men det vanligaste är att ge ett lag ett halvt handicap. Detta innebär att om du satsar på lag A med ett halvt handicap, kommer lag A att börja matchen med en ledning på 0,5 mål. Om lag A vinner matchen, kommer du att vinna din insats. Om det blir oavgjort, får du pengarna tillbaka (det kallas ”push”). Om lag B vinner, förlorar du din insats.

asian handicap woman

Det finns också Asian Handicap-spel med helt handicap, där ett lag ger bort ett eller flera mål i början av matchen. Det är också möjligt att satsa på lag med ett dubbelt handicap, vilket innebär att laget måste vinna med två eller fler mål för att du ska vinna din insats.

Asian Handicap är en populär form av sportsbetting eftersom det ger möjlighet att satsa på båda lagen i en match, eftersom handicapet gör att det inte bara är ett lag som kan vinna. Detta ger mer spänning och mer utfall för din insats.

Asian Handicap är en av de mest avancerade oddsen. Om du är nybörjare bör du hellre börja med vanliga odds.
Asiatiskt handikapp balanserar alla ojämna odds så att det blir jämnt. Detta görs genom att tillhandahålla handikapp. Den stora skillnaden är att du kan vinna tillbaka ditt spel om ett lag inte överstiger eller faller under handikappmarkeringen.
Låt oss titta på några konkreta exempel:

Asiatiskt handikapp med fulla linjer

I en match mellan Leeds och Fulham sätts oddsen till 1.30 för att Leeds vinner, 5.50 oavgjort och 9.00 för att Fulham vinner. Leeds är tydliga favoriter och man skulle tro att de kommer att ta en lätt seger. Att spela med ett asiatiskt handikapp gör det möjligt att höja oddsen för Leeds att vinna.

Du kan satsa på ’Leeds -1’ med oddsen 1,80. I ett sådant scenario vinner du spelet om Leeds vinner matchen med minst två mål. Du förlorar det om de spelar oavgjort eller förlorar. Men det viktigaste av allt är att om Leeds vinner med ett mål så får du tillbaka vadet.asian handicap

Den sista delen som förklarar varför oddsen på asiatiskt handikapp skiljer sig från vanligt handikappspel är att:
Om du spelar på ’Fulham +2’ med ett asiatiskt handikapp, så förlorar du om Fulham förlorar med tre eller fler mål. Om de förlorar med två mål får du tillbaka dina pengar. Om de förlorar med maximalt ett mål vinner du ditt spel.

På samma sätt kan du också spela asiatiskt handicap med .5 eller .75 handicap.

 

Här är tre exempel på hur olika Asian Handicap-spel fungerar, med en tabell för att visa resultaten:

Exempel 1: Halvt handicap (-0,5)

Lag A Lag B Resultat Utfall
+0,5 -0,5 3-0 Lag A vinner
+0,5 -0,5 2-2 Push
+0,5 -0,5 0-2 Lag B vinner

Exempel 2: Hel handicap (-1)

Lag A Lag B Resultat Utfall
+1 -1 3-0 Lag A vinner
+1 -1 2-2 Lag B vinner
+1 -1 0-2 Lag B vinner

Exempel 3: Dobbelt handicap (-2)

Lag A Lag B Resultat Utfall
+2 -2 3-0 Lag A vinner
+2 -2 2-2 Lag B vinner
+2 -2 0-2 Lag B vinner

I exempel 1 ser du att lag A vinner med ett halvt handicap (-0,5) när de vinner med mer än 0,5 mål, medan det blir push (pengarna tillbaka) när det blir oavgjort. Lag B vinner när de vinner med mer än 0,5 mål.

I exempel 2 ser du att lag A vinner med ett helt handicap (-1) när de vinner med mer än 1 mål, medan lag B vinner när de vinner med mindre än 1 mål eller när det blir oavgjort.

I exempel 3 ser du att lag A vinner med ett dubbelt handicap (-2) när de vinner med mer än 2 mål, medan lag B vinner när de vinner med mindre än 2 mål eller när det blir oavgjort.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa exempel bara är avsedda som en översikt över hur Asian Handicap-spel fungerar, och att det kan finnas skillnader i regler och utfall beroende på vilken bookmaker du spelar hos. Se alltid till att läsa villkoren och bestämmelserna för spelet innan du satsar pengar på ett Asian Handicap-spel.

Många av de stora och välkända bookmakere och spelbolagen, såsom Betsafe, Unibet och Betsson, erbjuder Asian Handicap-spel på olika sportevent. Det finns också många mindre bookmakers och spelbolag som erbjuder Asian Handicap, så det kan vara värt att undersöka olika alternativ för att hitta den bookmaker som passar dig bäst.

Hoppas att du nu behärskar asiatiskt handikapp och kan njuta av nästa spel.

Fördelar och Nackdelar

Fördelar:

 1. Möjlighet att satsa på båda lagen i en match: Eftersom det finns ett handicap, kan du satsa på båda lagen och ha en chans att vinna din insats oavsett vilket lag som vinner.
 2. Mer jämna matcher: Genom att ge ett lag ett handicap, görs matchen mer jämn och det blir mer spänning och utfall för din insats.
 3. Fler alternativ: Det finns flera olika typer av Asian Handicap-spel att välja mellan, så du kan anpassa din strategi efter dina preferenser.

Nackdelar:

 1. Kan vara svårt att förstå: För nybörjare kan det vara svårt att förstå hur Asian Handicap fungerar och hur du ska välja vilket spel du ska satsa på.
 2. Kan vara mer riskabelt: Eftersom du satsar på ett handicap, finns det en större risk att du förlorar din insats än om du bara satsar på vilket lag som vinner.

FAQ

 • Kan jag satsa på båda lagen i samma spel?

  Ja, det är möjligt att satsa på båda lagen i samma Asian Handicap-spel genom att använda ett halvt eller helt handicap.

 • Vad händer om matchen blir oavgjord?

  Om matchen blir oavgjord, kallas det "push" och du får tillbaka din insats.

 • Kan jag satsa på en spelare istället för ett lag?

  Ja, det är möjligt att satsa på en spelare med Asian Handicap. Handicapet kan vara baserat på antalet mål eller poäng som spelaren gör.

 • Kan jag satsa på olika Asian Handicap-spel samtidigt?

  Ja, det är möjligt att satsa på flera olika Asian Handicap-spel samtidigt, men det ökar risken för att förlora din insats.

 • Är Asian Handicap en populär form av sportsbetting?

  Ja, Asian Handicap är en populär form av sportsbetting eftersom det ger möjlighet att satsa på båda lagen i en match och skapar mer spänning och utfall för din insats.

 • Vad är ett halvt asian handicap (-0,5)?

  Ett halvt handicap (-0,5) innebär att ett lag får ett halvt mål på förhand. Om du spelar på ett halvt handicap, så måste laget du satsar på vinna med minst 1 mål för att du ska vinna ditt spel. • Vad är ett helt asian handicap (-1)?

  Ett helt handicap (-1) innebär att ett lag får ett helt mål på förhand. Om du spelar på ett helt handicap, så måste laget du satsar på vinna med minst 2 mål för att du ska vinna ditt spel.


 • Vad är ett dubbelt asian handicap (-2)?

  Ett dubbelt handicap (-2) innebär att ett lag får två mål på förhand. Om du spelar på ett dubbelt handicap, så måste laget du satsar på vinna med minst 3 mål för att du ska vinna ditt spel.

 • Vad är ett kvartshandicap (-0,25)?

  Ett kvartshandicap (-0,25) innebär att ett lag får en fjärdedel av ett mål på förhand. Om du spelar på ett kvartshandicap, så måste laget du satsar på vinna med minst 0,5 mål för att du ska vinna ditt spel.

 • Vad är ett trekvartshandicap (-0,75)?

  Ett trekvartshandicap (-0,75) innebär att ett lag får tre fjärdedelar av ett mål på förhand. Om du spelar på ett trekvartshandicap, så måste laget du satsar på vinna med minst 1,5 mål för att du ska vinna ditt spel.

”En fotbollsfan lär sig en läxa om Asian Handicap”

Det var en gång en fotbollsfan som ville spela på sitt favoritlag i en viktig match. Han bestämde sig för att satsa pengar på sitt lag genom att spela på Asian Handicap.

Han valde att ge sin motståndare ett halvt handicap (-0,5), för att han var så säker på att hans lag skulle vinna. Men matchstarten närmade sig, och han började få ont om tid. Han hittade en bookmaker som erbjöd Asian Handicap-spel, men den här bookmakeren hade lite annorlunda regler än vad han var van vid.

Han förklarade för bookmakeren att han ville spela på ett halvt handicap (-0,5), men bookmakeren förklarade att det inte gick att spela på ett halvt handicap. Istället erbjöd han honom att spela på ett helt handicap (-1).

Fotbollsfansen tänkte att det var lika bra, och han accepterade erbjudandet. Han satsade en stor summa pengar på sitt lag, och matchstarten närmade sig.

Matchresultatet blev 3-0 till fotbollsfansens lag, vilket betydde att han vann på sitt Asian Handicap-spel. Men när han försökte hämta ut sin vinst, insåg han att han hade förlorat pengarna.

Bookmakeren förklarade att han hade spelat på ett helt handicap (-1) istället för ett halvt handicap (-0,5), så hans lag hade bara vunnit med ett mål, och inte med två mål som han hade behövt för att vinna spelet.

Fotbollsfansen lärde sig en viktig läxa den dagen: att alltid läsa igenom reglerna och villkoren noga innan man satsar pengar på ett Asian Handicap-spel. Han hade blivit för ivrig att satsa på sin favorit, och hade inte tänkt på att det finns skillnader i reglerna mellan olika bookmakers.

Han lärde sig också att det är viktigt att vara uppmärksam på vilken typ av handicap man spelar på, och att det kan vara en stor skillnad på hur man vinner eller förlorar på ett Asian Handicap-spel beroende på om man spelar på ett halvt, ett helt eller ett dubbelt handicap.

Men fotbollsfansen var inte den enda som hade lärt sig en läxa den dagen. Bookmakeren hade också lärt sig en läxa, nämligen att alltid vara tydlig med sina regler och villkor för Asian Handicap-spel, så att inte kunderna blir förvirrade och förlorar pengar på grund av missförstånd.

I det fiktiva exemplet jag skrev ovan vann fotbollsfansen inte sitt Asian Handicap-spel, trots att hans lag vann med 3-0. Det berodde på att han spelade på ett helt handicap (-1) istället för ett halvt handicap (-0,5).

I det här fallet betydde det att hans lag bara behövde vinna med 1 mål för att han skulle vinna spelet, men eftersom hans lag vann med 3 mål, så var det inte tillräckligt för att vinna.

Om han hade spelat på ett halvt handicap (-0,5) i stället, så hade hans lag behövt vinna med 2 mål för att han skulle vinna spelet. Eftersom hans lag vann med 3 mål, så hade han vunnit spelet i det fallet.

Det är viktigt att notera att detta är en fiktiv historia och inte en representation av hur Asian Handicap-spel fungerar i verkligheten. Reglerna och utfallen kan variera mellan olika bookmakers.

Om du vill läsa mer om det asiatiska handikappet föreslår jag att du går in på Wikipedia och läser lite.

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du våra integritetsvillkor.