Stryktipset

Stryktipset logoStryktipset är det mest klassiska av alla svenska spel. Spelet introducerades så tidigt som i 1934 av Tipstjänst och är ett poolspel där det gäller att tippa rätt på fotbollsmatcher. I i början hade Stryktipset 12 matcher på kupongen. 1969 ändrades kupongen till att innehålla 13 matcher, och på så sätt kunde man få upp den genomsnittliga premien på alla rätt på kupongen. Spelet går ut på att tippa 1, X eller 2 (hemmaseger, oavgjort, bortaseger) i 13 fotbollsmatcher, främst hämtade från Sverige och England. Pengapremier delas ut när man har mellan 10 – 13 rätt.

18+ | REGLER & VILLKOR GÄLLER | SPELA ANSVARSFULLT | WWW.STODLINJEN.SE

Programmet Tipsextra gjorde Stryktipset väldigt populärt

Stryktipset blev väldigt populärt bland annat gjenom programmet Tipsextra som visade en engelsk fotbollsmatch varje lördag. När det blev mål i de andra matcherna kom det ett pling i tv rutan, så att man kunde förlja med på hur många rätt man hade på kupongen. Tipsextra gick på svensk tv mellan 1969 och 1995 och var ett kärkommet program varje lördag för alla fotbollsälskare.

Stryktipset Vinstutbetalning

Vinstutbetalningen på Stryktipset är på 65%. Detta är väl den mest negativa delen med Stryktipset, att så pass mycket pengar som 35% försvinner ut av potten varje vecka. Detta gör att det blir nästan omöjligt att gå pluss på tipet i längden, även om du vet väldigt mycket om fotboll.

Vinstfördelning Stryktipset

13 rätt – 40 % av vinstpotten – vinstchans 1:1594323
12 rätt – 15 % av vinstpotten – vinstchans 1:61320
11 rätt – 12 % av vinstpotten – vinstchans 1:5110
10 rätt – 25 % av vinstpotten – vinstchans 1:697

Garantifond 8 %.

Total procent 100 % 1:607

Garantifonden finns för att garantera en ensam vinnare med 13 rätt 10 miljoner kronor.

Hur spelar man Stryktipset

Stryktipset är en produkt hos spelbolaget Svenska Spel som går ut på att tippa 1, X eller 2 (hemmaseger, oavgjort, bortaseger) i 13 fotbollsmatcher, främst hämtade från Sverige och England. Namnet kommer av att man från början strök de matchresultat som man inte trodde på.

Stryktipset är ett poolspel, vilket betyder att ju fler spelare som är med desto större blir vinstpotten. Ju färre som vinner desto större blir premierna. Detta är denna fuktionalitet som gör spelet spännande och samtidigt svårt. Dilemmat är att om du tippar på favoriterna, som flest folk tror kommer att vinna, då blir 13 rätt vinsten så liten att det inte är så spännande att vinna den. Klarar man som spelare att hitta överrakningarna går premierna snabbt upp.

Det som man helst vill är ju självklart att få 13 rätt, men man måste inte glömma bort att det kan vara bra utdelning på 10, 11 och 12 rätt om det är några överraskningar på kupongen.

För att vinna på Stryktipset måste man ha mellan 10 – 13 rätt, så det gäller att försöka hitta vinnarna i de olika fotbollsmatcherna. Man kan tippa antingen enkelrader eller system.

Systemtips

De flesta som tippar Stryktipset tippar olika typer av system. Att tippa ett system är i principen som att tippa många enkelrader. En helgardering är 3 alternativ och en halvgardering är 2 alternativ. Om du har en helgardering (1×2) och en halvgardering (1x) har du i principen 6 enkelrader. Tippar du en kupong med till exempel 7 halvgarderingar har du 2x2x2x2x2x2x2 rader, dvs 128 enkelrader i ditt system.

Olika typer av system på Stryktipset

Det finns i huvudsak 3 olika system och blandningar av dessa, M System, R System och U System. M System är helt vanliga system där alla rader du har tippat är inkluderade. Tippar du 7 halvgarderingar har du alla 128 raderna med på kupongen. R System är reducerade system där en del rader är tagits bort för att göra systemet billigare, dessa system ger garantier för hur många rätt du garanterat får om du tippar alla rätt. U System är också reducerade system där rader tagits bort. Dessa system är byggda runt din utgångsrad och garanterar ett visst antal rätt beroende på hur många utgångstips du har tippat rätt på i det specifika systemet.

Genom att tippa system ökar man chanserna att vinna avsevärt. Klarar man  i tillägg till att pricka in några säkra matcher så ökar vinstchansen också väldigt fort. Det finns olika typer av systemtips. Först har du vanliga system som tar med alla varianter, tex 2x2x2x2x2 =32 rader. Sen finns det något som heter reducerade system. Det är system som gör att du kan ta med fler garderingar, men för att spara pengar är systemet uppbyggt så att du får till exempel minst 11 rätt eller minst 12 rätt om du har alla dina garderingar rätt. Dessa system kallas reducerade system med 11 eller 12 rätts garanti.

Reducerade system som utgångssystem. Det finns också reducerade system där du i flera macher skall tippa en utgångsrad. Det kan till exempel vara ett system med 8 helgarderade matcher där du skall tippa 8 utgångstecken. Systemet är sen uppbyggt att om du har ett visst antal utgångstecken tippade rätt ökar dina chanser att få 13 rätt. Systemstrukturen kan till exempel vara uppbyggt till att garantera 12 rätt om du har mellan 3-6 utgångstecken rätt osv.

Hur blir man bra på Styktipset?

Det finns inga genvägar, det gäller att veta mest möjligt om fotbollslagen. Desto mer du kan om fotbollslagen på tipet desto större chans är det att du kan tippa rätt. Man måste också vara klar över att även hur mycket du studerar kan du aldrig vara säker på hur en fotbollsmatch slutar. Det är det som är tjusningen med tips och sport. Ett tips kan vara att läsa våra 13 tips om hur man vinner på Stryktipset.

Stryktipset - så här fungerar det

Stryktipsets historia

Tipstjänst som företag blev startat i 1934 och Stryktipset var ett av deras första spel och hade premiär den 20 oktober 1934. De första 25 åren hade Stryktipset 12 rader på kupongen. När spelet startades i 1934 kostade en rad 25 öre och priset på en rad kom att höjas succesivt under årens lopp. I dag kostar 1 rad 1 krona.

I 1969 ändrades antalet matcher till 13 och namnet på högsta vinsten byttes från tolvan till den språkligt tvivelaktiga formen trettan. Genom att ändra antal matcher till 13 blev det 3 gånger svårare att få alla rätt än tidigare. Detta betydde att den genomsnittliga vinstpremien gick upp betraktligt. Större vinstpremier gjorde spelet mer spännande att spela. I Norge har tipskupongen fortfarande bara 12 matcher och tipskupongen i Norge är inte alls lika populär som i  Sverige. Vinstubetalningen på alla rätt är genomsnittligt mycket mindre i Norge, och har du bara ett fel i Norge, som betyder att du har 11 rätt är utdelningen ofta dålig. Att ha ett fel på tipskupongen i Sverige ger mycket större vinster än att ha 1 fel i Norge. Detta gör att det blir mer spännande i Sverige att spela reducerade system, eftersom utbetalningen på 12 rätt ofta är hög.

Historiska händelser

1934 Premiär 20 oktober. Tolv matcher och 25 öre per tippad rad.
1948 Priset höjs till 30 öre
1951 Priset höjs till 35 öre
1959 Priset höjs till 40 öre
1969 Antalet matcher ändras till 13.
1975 Priset höjs till 50 öre
1978 Priset höjs till 60 öre
1985 Priset höjs till 1 kr.
2004 Vecka 4 införs bonusspelet 13plus.
2004 Vecka 38 rekordutdelning 5 036 137 kr på 13 rätt.
2006 På hösten byter 13plus namn till dubbelvinsten.
2010 Dubbelvinsten tas bort och återbetalningsprocenten höjs från 46% till 65%.
2011 Rekordet för en ensam vinnare på Stryktipset. En man var ensam med 13 rätt och vann 20,3 miljoner, vilket är den högsta vinsten man har betalat ut på Stryktipset.
2021 Den näst högsta vinsten på Stryktipset genom tiderna blir utbetalad och är på 15,3 miljoner. En ensam vinnare kammade hem vinsten.

Känd slogan för stryktipset: ”13 rätt är respekt”

FAQ

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du våra integritetsvillkor.