Europatipset

Europatipset logoEuropatipset fungerar precis lika som Stryktipset och är ett av de mest populära spelen hos Svenska Spel. När spelet lanserades i 1993 hette det Italienska Stryktipset och fokuset var på matcher i den italienska ligan. Europatipset är ett poolspel som betyder att insatserna till alla spel som spelas samlas upp i en gemensam vinstpott. Potten blir större och större ju fler som deltar.

Europatipset går ut på att tippa hemmavinst(1), oavgjort(X) eller bortaseger(2) i 13 fotbollsmatcher från ligorna runt om i Europa. Vinster betalas ut till de spelare som får mellan 10 – 13 rätt. Tanken bak spelet är att Europatipset skall vara tipskupongen på söndagar där spelet skall avslutas samma dag. För att få tillräckligt med intressanta matcher är det en fördel att ta matcher ifrån hela Europa i stället för bara från en liga. Med Stryktipset på lördagar och Europatipskupongen på söndagar får spelarna ett bra och varierat erbjudande.

Europatipset utbetalningsprocent

Europatipset är liksom Stryktipset ett poolspel där premiepotten i spelet går upp ju fler folk som är med och spelare. Av den totala vinstpotten blir 65% av potten betalt tillbaka till spelarna. Detta kallas för återbetalningsprocent eller vinstutbetalningsprocent. Detta är den mest negativa sidan med ett annars roligt spel. 65% är en riktigt usel återbetalningsprocent som gör det i princip omöjligt att gå plus på spelet i längden. Även du är specialist på fotboll och vet nästan allt om lagen har du verkligen statistiken emot dig här. Om du inte vinner några riktigt stora vinster är sannolikheten mycket stor att du kommer till att gå minus på att tippa Europatipset i längden.

Vinstfördelningen på Europatipset

Vinsterna på Europatipset utbetalas till dig som lyckas med att pricka in mellan 10 – 13 rätt. Så här fördelas potten mellan vinsterna.

13 rätt -39 % av vinstpotten – vinstchans 1:1594 323
12 rätt – 22 % av vinstpotten – vinstchans 1:61320
11 rätt – 12 % av vinstpotten – vinstchans 1:5110
10 rätt – 25 % av vinstpotten – vinstchans 1:697

Återbetalningsprocent Europatipset: 65 %, varav 2 % till rullpottsfonden.
Totalt vinstchans i spelet: 1:607


Så här spelar du Europatipset

På Europatipset gäller det att tippa vilka lag som vinner eller vilka matcher som blir oavgjort i 13 fotbollsmatcher ifrån olika ligor i Europa. Du fyller i kupongen med 1×2, 1 för hemmavinst, X för oavgjort och 2 för bortaseger.

Spelet är ett poolspel som betyder att den totala insatsen ifrån alla spel som spelas går in i en gemensam vinstpott. Av denna potten betalas som beskrivet ovanför 65% tillbaka till spelarna. Svenska Spel som är arrangören av spelet behöver således inte riskera egna pengar i vinspotten.

En stor del av tjusningen med spelet är att man spelar emot de andra spelarna som är med. Ju fler som tippar rätt desto lägre blir vinsterna och motsatt, desto fler som inte tippar rätt desto högre blir vinsterna i spelet.

För att vinna de stora pengarna måste man således hitta skrällar som de flesta andra inte tror på. Ju fler skrällar på spelet desto strörre blir vinsterna.

Spelets dilemma är just att hitta skrällarna. De flesta tror ju att favoriterna skall vinna, men om du bara tippar på favoriterna blir vinstpremien på 13 rätt så låg att det blir nästan meningslöst att vinna.

Alla som tippar vill självklart få 13 rätt, men man behöver inte har det som målsättning varje vecka. Man kan ha som mål att få 11 eller 12 rätt.

När man tippar vill man självklart helst få 13 rätt, men man behöver inte ha det som mål av den enkla anledningen att det är väldigt svårt att få 13 rätt. Får man in några outsiders kan utdelningen på 11 och 12 rätt kan vara bra. En spännande strategi är att sasta på att få 11 eller 12 rätt på ett reducerat system och hoppas på att flaxen slår in en vecka och man får 13 rätt.


Europatipset – olika typer av system

Det finns 3 typer av system på Europatipset om man använder Svenska Spels systemkuponger: M-System, R-System och U-System.

M-System – Matematiska system

M-System eller Matematiska System är de helt vanliga systemen där alla garderingar multiplieras upp och du har alla raderna i systemet i ditt tips. Ett system med till exemepel 6 halvgarderingar blir 64 rader, 2x2x2x2x2x2 = 64. Alla varianterna i detta systemet ingår i ditt tips och du får alltid 13 rätt om du har tippat alla rätt, inga kruseduller.

R-System – Reducerade system

R-System eller Reducerade System är en typ av system där systemet reduceras, de flesta av raderna i systemet tas faktiskt bort. De raderna som är kvar i systemet är plockade ut för att täcka upp de flesta alternativen i systemet så att du får garanterat ett visst antal rätt om du har tippat systemet rätt.

De flesta reducerade system garanterar 10, 11 eller 12 rätt om du har tippat alla rätt inom ramen av systemet.

Fördelen är att med reducerade får med många fler garderingar till ett mindre pris. Nackdelen är att även om du har tippat alla rätt är det inte säkert att du får 13 rätt. Det är många människor som har problem att förstå hur reducerade systemen faktiskt fungerar. Därför kan det vara svårt för många att förstå hur man skal använda systemen när man tippar och vilka som är fördelarna och nackdelarna.

I principen går de reducerade systemen ut på att man tycker att det är värt mer att få med fler garderingar mot att man inte är garanterad 13 rätt om man vinner.

U-System – Utgångstips system

U-System eller utgångsradsystem  tgångstips-system är en typ av reducerade system som utgår ifrån att du har tippat en utgångsrad i ett visst antal matcher. Hur många rätt du får beror på hur systemet är konstruerat och på hur många rätt du har i din utgångsrad.

Ett U-System kan till exempel vara ett system med 8 helgarderade matcher där du skall tippa 8 utgångstecken. Systemet är sen uppbyggt att om du har ett visst antal utgångstecken tippade rätt ökar dina chanser att få 13 rätt. Systemstrukturen kan till exempel vara uppbyggt till att garantera 12 rätt om du har mellan 3-6 utgångstecken rätt osv.

En blandning av olika de olika systemen

Man kan göra egna system där man sätter upp en blanding av systemen ovanför. Några matcher kan ha utgångsrad, några matcher kan vara reducerade och några matcher kan vara matematiska garderingar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Problemet är att det är svårt att konstruera egna system, men det går. Det går också att tippa andra system än de som finns på systemkupongen till Svenska Spel. Man kan köpa system andra har konstruerat.

Varför kan det vara bra att spela system på Europatipset?

Alla olika systemen som beskrivs ovanför har sina fördelar och sina nackdelar. Vilket system som man bör tippa beor lite på vilken strategi du fördrar. Genom att tippa system ökar man chanserna att vinna betraktligt jämför med att tippa en enkelrad. Statistiskt sätt ökar dina chanser att vinna ju fler rader du lämnar in. Med ett system kan man täcka ett fler antal resultat. Det gäller att hitta den rätta balansen, man vill varken tippa ett för litet eller ett för stort system.

Med ett system är det mycket enklare att ha översikt på vad du faktiskt har tippat på jämfört med om man lämnar in många enkelrader.

Att tippa stryktipset handlar om sannolikheter. Oavsett vilket system du väljer så ökar vinstchansen snabbt om du klarar av att pricka in några säkra matcher.


Hur blir man bra på att tippa Europatipset?

Den viktigaste egenskapen är att veta mest om fotbollslagen. Det är också viktigt att förstå lite som sannolikheter. Men det kanske viktigaste att förstå är att även om du vet mycket om båda är det inte säkert att du vinner storkovan på Europatipset.

Den dåliga återbetalningsprocenten på 65% är ett stort dilemma och gör tyvärr Europatipset till ett tips där nästan alla går minus i längden, bortsett från några få själar som vinner storkovan.

Europatipset - så här spelar du europatipset

Europatipsets historia

Europatipset startades i 1993 och kallades de första åren för det Italienska Stryktipset. Tipset gick på söndagar för att inte konkurrera med Stryktipset som gick på lördagar. De engelska matcherna hade i många år allihop gått samtidigt kl 16:00, svensk tid, på lördagar. Allt eftersom Premier League började ändra spelprogrammet till att innehålla söndagsmatcher, måndagsmatcher och tisdagsmatcher blev det färre kvalitetsmatcher på lördagarna vilket kom att urholka en del av intresset för Stryktipset.

För att motverka en eventuell nedgång i tipping lanserades då det Italienska Stryktipset(idag Europatipset) för att ge spelarna flera möjligheter till att tippa det de var intresserade i. Stryktipset blev kupongen för lördagar och Europatipset kupongen för söndagar.

Tipstjänst startades i 1934 och Stryktipset var ett av deras första spel som blev introducerat samma året. I början hade kupongen bara 12 matcher. I då Tipsextra lanserades ändrade man samtidigt antal matcher på kupongen till 13.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du våra integritetsvillkor.